dijous, 12 d’octubre del 2017

Com fer un enigma?

Hola, gent,

Ja s'apropa l'hora que sigueu vosaltres qui comenceu a fer servir la imaginació i la creativitat per a l'activitat que s'està cuinant a foc lent i que us té com a protagonistes: Horta enigmàtica.

Que per què en sou protagonistes? Perquè la idea és que vosaltres feu els enigmes que després trobarà la gent a les botigues (quan s'apropi la data ja ho explicarem amb més detalls). De moment, i perquè hi aneu practicant, aquí us deixo cinc cèntims dels enigmes amb què volem que hi jugueu.

En farem de dos tipus:

1r. Aquell que la resposta ve donada per la pista d’una o dues pistes donades per l’enigma.

P.e. Per arribar al mot Univers podem fer un de semblant a: Infinit a partir de la unitat mínima poètica (7 lletres).

Així trobem que l’Univers és infinit, i que univers el podem llegir com a uni-vers (un únic vers, que és la unitat mínima de la poesia)

2n. En aquest cas haurem de jugar amb el concepte:

Homonímia: mots homònims totals, que s'escriuen i es pronuncien igual; homòfons, que coincideixen en la manera de pronunciar-se, però no s'escriuen exactament igual;i homògrafs, que coincideixen en l'escriptura, però tenen algun so diferent.  

Polisèmia (mot que té més d’un significat).

Nota: Als diccionaris, les paraules polisèmiques (mateix origen) es marquen amb una entrada i diferents accepcions, mentre que les homònimes (origen etimològic diferent) representen dues entrades diferents, sovint diferenciades amb una xifra.

Així per exemple per arribar a la resposta Traspàs podem fer l’enigma Defunció de succeeix cada quatre anys (7 lletres): o bé, Negació confirmada que pot ser de foc o de llum (4 lletres): Canó